VÔŇA DREVA, PAPRIKY A FAJNOVÉHO GULÁŠU sa v sobotu rozliezala po nitrianskej mestskej časti Kynek. O titul najlepšieho majstra vo varení gulášu tam súťažilo takmer sedemdesiat mužstiev Guláš Cupu. V počte účastníkov tak vytvorili nový slovenský rekord. Otca ku kotlu nepustí Prví ľudia obsadili futbalové ihrisko na Kyneku už ráno, stavali si stánky, pripravovali zeleninu a mäso. Trojčlenné mužstvá tvorili rodiny, firmy, kamaráti, kolegovia. „Dobrý guláš sa v kotle varí tri hodiny a na otvorenom ohni aj päť hodín,“ poučil nás len 15-ročný gulášový šéfkuchár Oliver Seifert z Nitry, ktorý bol najmladším účastníkom Guláš Cupu. Skalní kuchári, ktorí na ihrisku na Kyneku varievajú už pravidelne, si ho pamätajú ešte ako chlapca. Na prvý ročník prišiel s otcom, posledné tri roky ho však počas súťaže ku kotlu už nepustí. Kulinárske umenie je jeho koníčkom a chce ho rozvíjať aj v budúcnosti na hotelovej akadémii. „Aj na rodinných akciách varím, ale tam mám viac pomocníkov,“ povedal nám Oliver. Pripraviť vie aj španielske vtáčiky či kompletné raňajky. Mužská záležitosť Pri kotloch na Guláš Cupe nájdete variť hlavne chlapov. „Deti povedali, že varím lepšie ako manželka,“ pochválil sa Vladimír Šiška z Klokočiny. K jeho názoru sa pridali aj kuchári z neďalekého stánku, ktorých guláš získal už niekoľko úspechov. „Pred troma týždňami sme vyhrali v Záluží, pred dvomi rokmi sme boli tretí a vlani prví v Lehote. Sme zohraná partia, každý vie, čo má chytiť do ruky,“ pochválil sa Jozef Koprda z Lehoty, ktorý na Kyneku varil prvý raz. „Hovädzina, bravčovina, orol skalný, kamzík, svišť, ale grinpisákom to nehovorte,“ snažil sa nás so šibalským úsmevom presvedčiť o netradičnom recepte. V čom je ale skutočné tajomstvo úspechu ich kuchárskeho umenia? „Guláš je výsada chlapov, varíme ho s láskou,“ dodal už vážne. Nekuchtia pre víťazstvo Aj keď víťazstvo nie je cieľom účastníkov Guláš Cupu, jeho organizátor si spomína na rôzne experimenty, ktorými chceli porotu presvedčiť. „Varil sa tu aj guláš zo pštrosa a klokana, fazuľový aj držkový. Ale neosvedčilo sa to - klasika je klasika,“ zaspomínal si miestny krčmár Vladimír Zabák známy aj pod prezývkou Fugas. Guláš Cup zorganizuje už šiesty rok, doteraz vždy úspešne.